Yamx2...jom kite sembang2 pasal makanan pulak. u all's nak tau, kalu balik kk, my mum n sister mmg suka pesan kek pisang kat sini...ala kek pisang yg selalu ade jual kat giant or tesco tu. Satu kewajiban tau yg kena beli tuk my family bile aku balik sana. Satu hr aku terbaca la satu status kat fb my old fren yg study satu college dulu...masa tu dia publish pasal masakan yg dia masak, xsilap aku kek jugak...rupa2nya dia mmg terror buat kek2 ni...mcm teruja sekejap u!!
Then aku msg kat dia mintak resepi kek pisang sbb aku mcm nak try buat jer, kalu jd akan ku turunkan ilmu ini to my mom n sister, so depa xpayah tggu aku balik br bole mkn kek pisang...hahaha....mcm la kat kk xde no...lain xsama tau...aku sendiri x try buat lg, maybe lepas ni...hehehe
Kla, first aku nak mintak izin kan kwn aku tu yg bernama Siti Norliza Mahmood, supaya bg kebenaran kat aku share resepi kek pisang sempoi dia tu kat belog aku ni..hrp2 dia baca yer belog ni...and tq kat dia sbb xkedekut share resepi ni.
Ok, jom kita tgk resepi seperti dibawah :-
Bahan2
150g pisang emas - dilecek
180g tpg gandum
180g gula halus /gula icing
3 biji telor
120ml minyak masak
1 sudu teh ovelate
1 sudu teh soda bikabonat
1 sudu teh baking powder
secubit garam
180g tpg gandum
180g gula halus /gula icing
3 biji telor
120ml minyak masak
1 sudu teh ovelate
1 sudu teh soda bikabonat
1 sudu teh baking powder
secubit garam
Cara-cara
campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda
campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda
So, selamat mencuba dan hrp2 sama cam dlm gambar tu no!!!
0 comments:
Post a Comment